Güney Afrika Kalkınma Topluluğu zirvesinde KDC'deki güvenlik krizi ele alındı

TAKİP ET

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) Devlet ve Hükümet Başkanları Olağanüstü Zirvesi'nde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) giderek kötüleşen güvenlik krizi ele alındı

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) Devlet ve Hükümet Başkanları Olağanüstü Zirvesi'nde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) giderek kötüleşen güvenlik krizi ele alındı.

Yerel basına yansıyan haberlere göre, SADC tarafından düzenlenen çevrim içi zirvede liderler, KDC'de derinleşen güvenlik krizini konuştu.

Zimbabve Devlet Başkanı ve SADC Dönem Başkanı Emmerson Mnangagwa'nın başkanlık ettiği zirvede KDC'de kalıcı barışın sağlanması için kapsayıcı ve kapsamlı diyaloğun gerekliliği vurgulandı.

Mnangagwa, KDC'deki istikrarsızlığın bölgesel etkilerine dikkati çekerek, çatışmaların yalnızca ülke sınırları içinde kalmadığını, daha geniş bölgeyi etkilediğini belirtti.

Zirvede Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ülkede derhal ateşkes ilan edilmesi ve düşmanlıkların durdurulmasına yönelik kararının uygulanması çağrısı yapıldı.

SADC ülkelerinin liderleri, KDC'nin doğusunda kalıcı ve sürdürülebilir barışı teşvik etme taahhütlerini yineleyerek, bölgesel ve uluslararası işbirliğini artırma sözü verdi.

Zirvede KDC'nin doğusunda faaliyet gösteren 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grubun, bölgedeki SADC Misyonu'na yönelik saldırıları şiddetle kınanırken saldırılarda hayatını kaybeden 13 Güney Afrikalı ve 3 Malavili asker için taziye dileğinde bulunuldu.

SADC Devlet ve Hükümet Başkanları Olağanüstü Zirvesi'ne KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, Mozambik Cumhurbaşkanı Daniel Chapo, Namibya Cumhurbaşkanı Nangolo Mbumba ile Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa katıldı.

- KDC'deki çatışmalar

M23 üyeleri, yılbaşından bu yana devam eden çatışmalarda Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma'yı ve Güney-Kivu'nun başkenti Bukavu'yu ele geçirmişti.

KDC'nin doğusundaki çatışmalar nedeniyle yılbaşından bu yana yaklaşık 1 milyon kişi yerinden oldu.

BM ve KDC'nin M23'e destek vermekle suçladığı Ruanda ise iddiaları reddediyor.

KDC'nin doğusunda güvenliği sağlamak amacıyla bölge ülkeleri tarafından 23 Mart 2009'da imzalanan barış anlaşmasının bozulmasıyla "23 Mart Hareketi" adı altında ortaya çıkan grup, "M23" şeklinde anılmaya başlanmıştı.

M23, büyük ölçüde Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin de kabilesi olan Tutsilerden oluşuyor.

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC)