Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Arıkan, geliştirdikleri Elektronik Genel Kurul Sistemi'nin (e-GKS), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nce (OECD) örnek gösterilmesinden memnuniyet duyduklarını bildirdi.MKK'den yapılan açıklamaya göre, OECD tarafından payları borsada işlem gören şirketlerin genel kurul toplantıları için hayata geçirilen düzenlemelere ve iyi uygulamalara yönelik 2024 yılında araştırma gerçekleştirildi.Söz konusu çalışma, 50 büyük Ekonomi için payları borsada işlem gören şirketlerin genel hissedar toplantılarına ilişkin politikaları ve uygulamaları inceleyerek, çeşitli düzenleyici çerçevelerin ve kurumsal uygulamaların pay sahiplerinin katılımı ve etkileşimi, oy hakları ve genel kurul toplantılarının şeffaflığı konularını nasıl ele aldığına ışık tuttu.Çalışmalar sonucunda "Genel Kurul Toplantıları ve Kurumsal Yönetim: Eğilimler ve Çıkarımlar" başlığıyla hazırlanan rapor, OECD'nin internet adresinde yayınlandı.Araştırma kapsamında MKK tarafından geliştirilen e-GKS'nin kullanımı yerinde incelenirken, Türkiye bu sistem sayesinde raporda yer verilen örnek ülkelerden oldu.e-GKS'nin hibrit katılımlı genel kurul toplantıları için en gelişmiş ulusal sistemlerden biri olduğu ve tüm piyasa katılımcılarının ihtiyaçlarını başarıyla karşıladığı belirtilirken, Türkiye'nin hissedarlara uzaktan veya fiziken katılım seçeneği sunan bir platform sağlamasıyla bir adım önde olduğu vurgulandı.- "e-GKS'yi sürekli daha ileriye taşımayı sürdürüyoruz"Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Arıkan, tamamen kendi iç kaynaklarıyla geliştirdikleri sistemin OECD tarafından 50 gelişmiş ekonomide yürütülen incelemelerin ardından dünyadaki en iyi örnekler arasında gösterilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.Arıkan, "e-GKS'de bugüne kadar 5 bin 730 genel kurul toplantısı yapıldı ve bu toplantılarda toplam 204 bin 894 elektronik katılımcı yer aldı. Genel kurul toplantılarına katılan hak sahiplerinin üçte ikisinden fazlası e-GKS'yi tercih etti. MKK olarak e-GKS'yi sürekli daha ileriye taşımayı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.Yakın dönemde gerçekleştirdikleri dönüşüm çalışmalarıyla e-GKS'nin teknoloji altyapısını güçlendirdiklerini anlatan Arıkan, "Kullanıcı deneyimini de iyileştirdik. Ayrıca e-GKS'yi şirketlerin yanı sıra Spor kulüpleri, birlikler ve kooperatifler gibi kuruluşların da kullanımına hazır hale getirdik." açıklamasında bulundu.Arıkan, e-GKS'nin 2020 yılından bu yana yurt dışına da ihraç edildiğini anımsatarak, "Elektronik Genel Kurul Sistemi'nin Endonezya için uyarlanan versiyonu Endonezya Merkezi Saklama Kuruluşu (KSEI) tarafından 2020'de kullanılmaya başlandı. Diğer ülkelere de ihraç edilmesi konusunda yabancı kuruluşlarla görüşmelerimize devam ediyoruz." bilgisini verdi.
Ekonomi Haberleri
Yayınlanma: 15 Nisan 2025 - 17:25
MKK Genel Müdürü Arıkan "e-GKS'nin OECD tarafından örnek gösterilmesini" değerlendirdi:
"Tamamen kendi iç kaynaklarımızla geliştirdiğimiz e-GKS'nin OECD tarafından 50 gelişmiş ekonomide yürütülen inceleme çalışmaları sonrasında dünyadaki en iyi örneklerden biri olarak belirlenmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz"
Ekonomi Haberleri
15 Nisan 2025 - 17:25

EDİTÖR

Anadolu Ajansı haberleri. Anadolu Ajansı Son dakika gelişmeleri. Bu haber Anadolu Ajansı tarafından servis edilmiştir. Anadolu Ajansı tarafından...
İlginizi Çekebilir